torsdag 15 augusti 2013

Samarbete med ny aktör i JV mellan Seadrill och NADL

Då kom det då till slut. Aviseringen om ett strategiskt samarbete mellan Seadrill och North Atlantic Drilling. I samband med Q1:an aviserade man att bolagen befann sig i aktiva samtal med en potentiell strategisk partner.

Bolagen har idag meddelat att man ingått ett strategiskt avtal med en "stark" industriell spelare. Den potentiella partnern har ett starkt fotfäste på den ryska marknaden, stor erfarenhet och kompetens inom arktiska operationer, samt kompetens inom "ice management". Partnern köper inledningsvis en substantiell minoritetsandel i North Atlantic av Seadrill till marknadspris. Utöver det kommer partnern att få en option på att köpa en majoritetsandel i NADL vid ett senare tillfälle till en premie. Både Seadrill och den potentiella partnern stödjer en omedelbar notering av NADL i USA efter att man stängt den första delen av transaktionen. Seadrills avsikt är att den del av betalningen som man får av den första fasen av transaktionen kommer att användas för att köpa aktier på den öppna marknaden för att öka sitt ägande i North Atlantic Drilling. Resterande medel kommer att användas för att finansiera befintliga och nya tillväxtmöjligheter inom Seadrills globala UDW- och jack up-enheter.

Seadrill skriver i releasen att man sedan den 1 januari i år har åtagit sig att köpa bolag och att göra nyinvesteringar på cirka 5 miljarder dollar. Baserat på dessa investeringar ser bolaget en fortsatt tillväxt i både vinster och i bolagets utdelningskapacitet under de kommande åren. Värt att notera är att Seadrill äger för närvarande cirka 74 procent av NADL. Jag tror personligen att Seadrill kommer att få den här verksamheten att växa betydligt på ett par års sikt. Det är samma med bolagets innehav i Sevan Drilling. Här har bolaget majoritet och kommer att kunna utveckla innehaven enligt önskemål. Förhoppningsvis kan man få övriga innehav i intressebolagen (som t.ex. Sapura Kencana) att också öka i värde över tid.

Tänkte även passa på att skriva lite kort om bolagets kommande Q2-rapport som publiceras des 28 augusti. Resultatmässigt kommer den troligen att understödjas en del av reavinsten som kommer från försäljningen av Tender Rig-divisionen. Utdelningen tror jag kommer att höjas något (från 0,88 USD). Fokusen i rapporten tror jag att man bland annat kommer att rikta mot utsikterna för UDW-marknaden. Raterna har varit ganska stabila senaste åren men vissa kommentarer från kontraktstilldelningar och statistik pekar på en viss inbromsning inom "low-spec" klasserna. Det kommer att bli högintressant läsning hur som helst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar