måndag 24 juni 2013

Fortsatta börsras

Börserna världen om fortsätter att vackla i spåren av Feds besked i förra veckan samt efter förnyad rädsla för utvecklingen i Kina där bland annat inköpschefsindexet inkomit lite på den svaga sidan.  Räntorna backade rejält i fredags på spekulationer om att PBOC gett stora banker guidning för att få dem att sluta hamstra likviditet och för att återställa stabiliteten på interbankmarknaden. Idag lättade utbudet av likviditet i Kina och de korta räntorna backade. En del har spekulerat att statliga banker pressas att ge mera lån.

Det finns således en hel del oro där ute. Bland annat har vi oron för att Fed ska sluta med sina kvantitativa lättnader, utvecklingen i södra Europa samt Kinas inbromsning. Jag tippar att börsen kommer att fortsätta vackla, inte omöjligt att vi får ytterligare 10 % ned under sommaren. Bedömningen är ändå att politiker och centralbanker gör allt för att vi inte ska få en riktig krasch och företagen går trots allt fortsatt relativt bra. Har man bara is i magen kommer ett flertal bra köplägen att inträffa om man bara är långsiktig.

Bevakar för tillfället: Boliden, Nordea, Swedbank, Betsson, Oriflame, Tele2, Telia, Volvo.. Som sagt - det kommer bli fina köplägen här framöver. I vanlig ordning är jag dessutom alltid intresserad av att fortsätta öka i Seadrill.

I oljeservicesektorn meddelade Rowan Companies i torsdags om ett treårskontrakt på en ultradjupvattensenhet med en ratnivå på 606-609.000 dollar per dag. Exempelvis har DnB lagt sina estimat på 575.000-625.000 dollar per dag och bankens bedömning är att meddelandet från Rowan kan tyda på att detta motsvarar marknadsnivån. Seadrill-aktien har trotsat den relativt svaga marknaden den senaste tiden och en viktig aspekt har troligen varit Rowan-kontrakten. Dessutom fortsätter bolaget att ösa på med mer riggar. Man har beställt 2 jackup-riggar med leverans Q4 2015 och Q1 2016. Kostnaden ligger på nätta 230 miljoner dollar per rigg. Satsningen reflekterar bolagets syn på att marknaden är stark och att raterna stiger allt eftersom äldre enheter tas ur flottan.

//Bonden

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Hittade precis in här till din blogg och ska med stort intresse följa! Har du någon sammanställning på dina innehav och/eller din investeringsfilosofi rent generellt?

    Mvh
    Ekonomiadepten

    SvaraRadera
  2. Hej och tack för visat intresse. Jag ska fixa en sammanfattning på innehaven och beskriva lite mer om filosofin i stort. Har hittills mest skrivit löpande kring detta.

    Mvh

    SvaraRadera