torsdag 25 april 2013

Rapport från SSAB

Nu på morgonen lämnade stålbolaget SSAB sin rapport för det första kvartalet. Jag har inga aktier ännu men skulle kunna tänka mig att köpa på mig lite B-aktier framöver.

Resultatet före skatt blev som väntat minus, -278 Mkr, vilket kan jämföras mot väntade -237 enligt SIX. Omsättningen var 8,8 miljarder mot väntade 9,5. Den vikande efterfrågan har uppenbarligen slagit rätt hårt mot försäljningen. SSAB räknar med något ökade volymer under det andra kvartalet jämfört med det första. Stålsektorn lider av kronisk överkapacitet och det behövs en konsolidering på marknaden tillsammans med en bättre efterfråga för att det ska bli bra utväxling. Skulle bolaget hitta tillbaka till vinstnivåer som visats tidigare under en hel konjunkturcykel är aktien mycket billig.

Frågan är vem av alla bolag som ska inleda neddragningarna. Det är lite av en katt och råtta lek där man försöker vänta ut de övriga.

Totalt sett är mitt intryck att det absolut värsta i varje fall är bakom SSAB och att det snart kan vara dags att köpa på sig aktien. Nyckelfaktorer att hålla koll på framöver, förutom efterfrågan, blir priserna på såväl slutprodukterna som råvarupriserna.

//Bonden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar