onsdag 17 april 2013

Seadrill

Väljer att fortsätta öka något i mitt största innehav, norska djuphavsborrningsföretaget Seadrill. Aktien har hat det lite motigt det sista och backat en del. På nuvarande kurser ligger den totala direktavkastningen på ca 9,5 procent. Efter att bolaget knoppat av sin tender fleet har exponeringen mot ren borrning blivit än mer tydlig.

UDW-marknaden (ultra deepwater) är fortsatt stark och jag räknar med att den fortsatt kommer att förbli så. Möjligen att nivåerna på dagsraterna planar ut något. Seadrill håller också på att bygga upp sin närvaro mot den intressanta high-spec jackup-marknaden. Bolagets orderbok ligger f.n på 20,9 miljarder dollar efter gårdaagens kontrakt med LLOG. Speciellt stark är orderboken inom floater-segmentet med en bra visibilitet bortom 2015. En mycket positiv aspekt med Seadrill är att man sitter på den yngsta flottan i branschen.

Ser vi på utdelningen så låg den på 0,85 usd senaste två kvartalen och Seadrill har indikerat att den kommande kvartalsutdelningen kommer att ligga på minst den nivån. Min bedömning är att Seadrill kommer att ligga på den nivån varje kvartal under 2013 för att troligen öka några cent både 2014 och 2015. Har sett ett par analyser där bankerna räknar med 0,87 usd per kvartal 2014 och 0,89 usd för 2015.

Risker då? Bolagets snabba expansion gör att det finns en liten risk i bolagets möjlighet att refinansiering sig. Den största risken att man bryter mot sina kassa-covenanter är att kassaflödet blir lägre än förväntat (dvs om man har för mycket downtime). Vad gäller skuldsättningen borde covenanterna inte vara i fara mtp att vinsterna ökar och capex (kapitalinvesteringarna) faller under året.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar